Skaffa utlandserfarenhet

Funderar på studier eller jobb utomlands? Undrar du vad gäller i olika länder och hur ser karriärmöjligheterna ut där du vill plugga eller göra exjobb? Vi vet vad som gäller.

Studera utomlands

Många arbetsgivare värderar utlandserfarenhet högt när de rekryterar. I takt med att gränserna suddas ut krävs mer och mer erfarenhet av språk och olika kulturer. När du studerar utomlands utvecklas du också som människa och skaffar dig ett minne för livet. Dessutom får du en merit till i ditt cv.

Studera.nu och AllaStudier har nyttig information om hur du kommer iväg, vad du ska tänka på kring finansiering och bostad, värdering av dina studier när du kommer hem och mycket mer.

Jobba utomlands

Det är mycket att tänka när du ska arbeta utanför Sverige. Arbetsrätten varierar från land till land, liksom lönerna och andra villkor. Om du är utsänd och ditt utlandsjobb är ett kortare inslag i karriären brukar man utgå från förhållandena på den svenska arbetsmarknaden.

Sveriges Ingenjörer har många utlandsmedlemmar och erbjuder utlandsmedlemskap och en rad tips och råd inför din tid utomlands. Som medlem kan du logga in och få mer information om löner, viktiga punkter när du ska skriva kontrakt, vad du bör kontrollera när det gäller försäkringar med mera.

Ditt liv som ingenjör
börjar här