Polhemspriset – erfarenhet möter framtid

Ingenjörer leder utvecklingen av miljökoncept, internet, mobiltelefoni och rymdfärder. Det är till ingenjörerna vi sätter hoppet om framtidslösningar för hållbarhet i klimatutveckling och samhälle. Detta är något som vi tycker ska uppmärksammas. Därför delar vi årligen ut Polhemspriset, Sveriges äldsta tekniska utmärkelse.

Polhemspriset 2017

Utdelningen av Polhemspriset 2017 ägde rum torsdagen 19 oktober på Tekniska museet i Stockholm. Polhemspriset 2017 gick till utvecklaren Daniel Stenberg för för den unika dataöverföringskoden cURL. Priset utdelades av H.M. Konungen. Läs vår intervju med Daniel Stenberg här.


Innovation och genialitet 

Polhemspriset delas ut för teknisk innovation på hög nivå eller för genialisk lösning av ett tekniskt problem. Innovationen ska finnas tillgänglig på den öppna marknaden och ha befunnits konkurrenskraftig. Den ska även vara uthålligt miljövänlig.

 

Se Polhemsföreläsningar

 

 

 

 

 

Vem blir årets pristagare?

I november 2018 delas Polhemspriset ut nästa gång. Nomineringsprocessen pågår till och med augusti 2018. Du har möjlighet att påverka vem som ska få det fina priset.

Välkommen att nominera här

Daniel Stenberg

Daniel Stenberg, mottagare av Polhemspriset 2017

En "nordens Arkimedes"

Bland Christopher Polhems uppfinningar märks Pol-hemslåset, stångjärns-saxen, Stockholms sluss och Polhems sluss vid Trollhättan.

Han konstruerade dessutom uppfodringsverk, gruvpumpar, broar och dammar.

Redan 1699 grundade han Stjärnsunds bruk, där varor tillverkades med mer eller mindre automatiska, vattendrivna maskiner.