Rekrytera nya medlemmar

Ju fler medlemmar desto större legitimitet och inflytande på arbetsplatsen. Därför är det alltid viktigt att rekrytera. Du som förtroendevald har naturliga kontaktytor med potentiella medlemmar och är kunnig i medlemskapets fördelar. Att rekrytera kan vara den mest kreativa och utåtriktade delen av ditt fackliga arbete

Tips för att rekrytera nya medlemmar

 • Ställ frågan - vill du bli medlem?
  Kom ihåg att erbjuda medlemskap genom en enkel fråga. Ofta är det inte svårare än så.
 • Kontakta nyanställda
  Se till att hälsa nyanställda välkomna och berätta lite om den fackliga verksamheten på arbetsplatsen. Genom samarbete med personalavdelningen kan ni få uppgifter om nyanställda och få med er kontaktpersons namn i annonser när tjänster utlyses. 
 • Bjud in potentiella medlemmar
  Se till att potentiella medlemmar får del av information och bjuds in till medlemsaktiviter. Givetvis kan du ordna med en särskild rekryteringsaktivitet, men enklast är att bjuda in icke-medlemmar till befintliga medlemsaktiviter. 
 • Skapa tillfällen att synas
  Berätta om den fackliga verksamheten för dina kollegor. Bjud på frukost, ställ fram ett informationsbord i entrén eller skicka ut ett nyhetsbrev. Bjud alltid med potentiella medlemmar. 
 • Vässa argumenten
  Förbered dig för att kunna svara på frågor och lyfta fram medlemskapets fördelar. Försök att anpassa argument och tilltal så att medlemskapets fördelar passar den du talar med. 


Argument för medlemskap

Argumenten för medlemskap kan vara många. En del väljer att vara med på rent fackliga grunder, andra för inkomstförsäkringen och ytterligare andra tack vare stöd och tillgång till karriär- och utvecklingstjänster. 

Ett medlemskap ger:

 • Trygghet i arbetslivet – med bland annat en förmånlig inkomstförsäkring och rådgivning av våra ombudsmän och jurister. 
 • Goda arbetsvillkor – genom kollektivavtal som reglerar villkor för exempelvis pension, övertid, sjuk- och semesterlön samt föräldrapenning. 
 • Karriär- och utveckling – allt ifrån karriärcoachning och cv-granskning till seminarier och ingenjörsspecifik lönestatistik.

Det är vår uppgift att framhäva medlemmarna som starkt bidragande till verksamhetens utveckling och lönsamhet. Dessutom finns vi representerade på många arbetsplatser och tillvaratar medlemmarnas intressen.

Praktiskt stöd i rekryteringsarbetet

Kontakt för rekrytering

Vill du ha stöd och hjälp i rekryteringsarbetet?

Kontakta:
Malin Lindström
Rekryteringschef på Sveriges Ingenjörer
08-613 80 00