Pressmeddelande - 2014-12-15

Lasse Berg får Miljöpriset för mänskligt överlevnadshopp

Sveriges Ingenjörers miljöpris på 75 000 kronor tilldelas författaren Lasse Berg för hans skildringar av människans förmåga till samarbete, kreativitet och överlevnad i skilda miljöer.

”Genom att i ett djupt historiskt perspektiv beskriva människans enastående begåvning för samarbete och kreativitet ger Lasse Berg en hoppfull bild av människans kapacitet att klara både dagens och morgondagens ändrade livsbetingelser”, framhåller Miljöpriskommittén. 

Efter att ha levt och rest i Asien och Afrika under nästan ett halvt sekel är Lasse Berg nu bosatt i Uppsala. Han har sedan 1960-talet skrivit ett tjugotal böcker och gjort ett trettiotal dokumentärfilmer. I sin Kalaharitrilogi – Gryning över Kalahari (2005), Skymningssång i Kalahari (2011) och Ut ur Kalahari (2014) – skildrar han bland annat människans evolution och överlevnadsgeni inför utmaningar från en förändrad miljö. 

Lasse Berg har erhållit flera prestigefyllda utmärkelser, men ett har saknats. ”Få har skrivit så inspirerande, hoppfulla och personligt engagerade böcker om vår tid på jorden som Lasse Berg. Han är en sann humanist, och om det fanns ett populärvetenskapligt Nobelpris borde han genast få det”, skrev DN:s kritiker Lars Linder när Skymningssång i Kalahari utgavs.

(Foto: Carl Douglas)

Nu tilldelas Lasse Berg alltså Miljöpriset 2014 av Sveriges Ingenjörer.

Miljöpriset ingår i Sveriges Ingenjörers arbete för hållbar samhällsutveckling. Det är en årlig belöning på 75 000 kronor till personer som på ett förtjänstfullt sätt skildrar miljöfrågor. Tidigare pristagare är bland andra vetenskapsjournalisten Henrik Ekman (2013), författaren Kerstin Ekman (2011) och klimatforskaren Christian Azar (2009).

För mer information

Lasse Berg, 070-742 16 30
Patrik Björnström, sekreterare Miljöpriskommittén, 070-653 81 47
Lasse Årling, pressekreterare, 070-329 80 08

Ny topptrio i ingenjörernas förbundsstyrelse

2018-11-20

Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand valdes enhälligt om vid förbundets fullmäktigemöte på tisdagen. Samtidigt utsågs Per Norlander från Linköping och Sara Magnusson från Stockholm till ny 1:e respektive 2:e vice förbundsordförande.

Kompetensutveckling ger konkurrenskraftiga företag och attraktiva arbetsplatser

2018-11-08

Konjunkturen är fortsatt stark och kapacitetsutnyttjandet mycket högt i de ingenjörstäta företagen. Samtidigt satsar företagen allt mindre på kompetensutveckling av de anställda. Genomgående är bristen på teknisk kompetens och svårigheten att rekrytera rätt personal. Det är några av resultaten i Sveriges Ingenjörers nya konjunkturrapport.

Innovatörsduo bakom talldiesel belönas med Polhemspriset

2018-11-07

Från restprodukt i skogsindustrin till klimatsmart biobränsle. Lars Stigsson och Valeri Naydenov får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer för sin unika innovation för framställning av talldiesel som ger kraftigt minskad klimatpåverkan.

Korttidsarbete hjälper industrin

2018-10-26

DEBATT. Nyligen lämnade utredningen ett mer konkurrenskraftigt system för stöd vid korttidsarbete sitt delbetänkande till finansdepartementet. Vår uppmaning till nästa regering är tydlig: Lyssna på utredaren och lyssna på parterna inom industrin, skriver förhandlingschef Camilla Frankelius tillsammns med andra partsföreträdare inom industrin, på Di Debatt.

Gävle-ingenjör får pris för hållbar snöröjning

2018-10-24

28-åriga Lisa Johansson får Wimanska priset på 50 000 kronor av Sveriges Ingenjörer för bästa examensarbete på högskoleingenjörsutbildningen. Hon har analyserat miljöpåverkan vid deponering av upplogad snö och kartlagt lämpliga platser i Gävle för nya snöhögar.