- 2017-11-14

Kista-elevers innovationer förbättrar skolan

Goda ingenjörslösningar använder teknik för att underlätta och förbättra. Det visade eleverna vid Science och Innovation School i Kista prov på när årets innovationstävling gick av stapeln på Ingenjörshuset i Stockholm.

Prisade innovatörer från Stockholm innovation och science school
De vinnande innovatörerna Hans Jakobsson; Edvin Pettersson; Maximillian Nyberg; Karl Lundberg från Science och Innovation School i Kista , tillsammans med jurymedlemmarna Jeanette Pahlén, distriktsstyrelsen Sveriges Ingenjörer Stockholm; Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer;  Edward Ringborg, distriktsstyrelsen Sveriges Ingenjörer Stockholm;  Mathias Sundin, riksdagsledamot  

Under en månads tid har ett 60-tal elever från Stockholm Science and Innovation School i lag, fått jobba med tävlingen ”Innovation i gymnasieskolan”. Uppgiften har varit att utveckla idéer till digitala innovationer som lyfter skolan. I projektet ingår också föreläsningar i entreprenörskap, patenträtt, marknadsföring och ledarskap där ingenjörerna i styrelsen för förbundets Stockholms distrikt bidrar med sin kompetens.

-  Syftet är att ge eleverna både kunskap och praktisk erfarenhet av att ta tillvara sina egna idéer, berättar Jeanette Pahlén, Sveriges Ingenjörer distrikt Stockholm.

Frågeställningarna som eleverna jobbat med har handlat om hur studierna kan underlättas och skolmiljön kan förbättras – genom digitala lösningar. 

Feedback på skolmaten prisades

Elever i åk 2 vid Science och Innovation School i Kista
Under en månads har gymnasieeleverna i åk 2 fått föreläsningar och utvecklat sina egna idéer till nya digitala innovationer. Projektet avslutades med en heldag i Ingenjörshuset med pitch framför jury och prisutdelning.

Konkurrens bland de smarta innovationerna visade sig hård. Men efter att de en efter en presenterats och lagen frågats ut av juryn, kunde ett vinnande bidrag till slut koras. Det vinnande laget består av Hans Jakobsson, Edvin Pettersson, Maximillian Nyberg och Karl Lundberg. Deras lösning är en plattform som via läsplattor utplacerade i skolrestaurangen, kan samla in elevernas feedback på sina skolmåltider.

- Tjänsten är lätt att använda men kan samtidigt ge en hel del information om skolmaten, berättar teammedlemmen Karl Lundberg.

Upphovet till idén kom ifrån deras egna upplevelser av att inflytandet över skolmaten behövde stärkas.   .  

- Vi ville kunna ge återkommande och direkt feedback både på maträtterna och innehållet i maten. I det nuvarande skolrådet var feedbacken långsam och på en övergripande nivå och vi kände inte att det blev någon skillnad, fyller teamkamraten Edvin Pettersson i. 

Vardagsnära problemlösning imponerade

Juryn i tävlingen
Juryn imponerades av innovationerna     

I juryn ingick bland andra Mathias Sundin, riksdagsledamot (L), innovationsfantast och grundare av WARP. Han imponerades av tävlingsbidragen.

- Jag tycker det var genomgående hög kvalitét på förslagen som presenterades. Framtiden är ljus. Eleverna har jobbat med lösningar på problem som verkligen finns, inte tvärtom. I politiken kan det ibland kännas som att vi politiker försöker lösa problem som inte finns. Här var det raka motsatsen.

Även förbundets ordförande Ulrika Lindstrand var med och bedömde de tävlande bidragen. Hon passade på att skicka med ett råd till de framtida ingenjörerna:

-  När ni jobbat med era lösningar så tror jag ni märkt av hur betydelsefullt det är att ha tid för att kunna utveckla sin idé. Därför är mitt tips att värdesätta och ta vara på er egen tid, oavsett om det är studietid eller fritid. Att använda tid på rätt sätt kommer vara viktig faktor, också i en eventuell framtida ingenjörskarriär, sade hon.

Tävlingen arrangeras av distrikten för andra året i rad och planer finns redan på en uppföljning 2018.

Läs mer om årets tävling på SVT Nyheter och Ingenjören.

Senaste nyheterna

Ny topptrio i ingenjörernas förbundsstyrelse

2018-11-20

Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand valdes enhälligt om vid förbundets fullmäktigemöte på tisdagen. Samtidigt utsågs Per Norlander från Linköping och Sara Magnusson från Stockholm till ny 1:e respektive 2:e vice förbundsordförande.

Kompetensutveckling ger konkurrenskraftiga företag och attraktiva arbetsplatser

2018-11-08

Konjunkturen är fortsatt stark och kapacitetsutnyttjandet mycket högt i de ingenjörstäta företagen. Samtidigt satsar företagen allt mindre på kompetensutveckling av de anställda. Genomgående är bristen på teknisk kompetens och svårigheten att rekrytera rätt personal. Det är några av resultaten i Sveriges Ingenjörers nya konjunkturrapport.

Innovatörsduo bakom talldiesel belönas med Polhemspriset

2018-11-07

Från restprodukt i skogsindustrin till klimatsmart biobränsle. Lars Stigsson och Valeri Naydenov får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer för sin unika innovation för framställning av talldiesel som ger kraftigt minskad klimatpåverkan.

Korttidsarbete hjälper industrin

2018-10-26

DEBATT. Nyligen lämnade utredningen ett mer konkurrenskraftigt system för stöd vid korttidsarbete sitt delbetänkande till finansdepartementet. Vår uppmaning till nästa regering är tydlig: Lyssna på utredaren och lyssna på parterna inom industrin, skriver förhandlingschef Camilla Frankelius tillsammns med andra partsföreträdare inom industrin, på Di Debatt.

Gävle-ingenjör får pris för hållbar snöröjning

2018-10-24

28-åriga Lisa Johansson får Wimanska priset på 50 000 kronor av Sveriges Ingenjörer för bästa examensarbete på högskoleingenjörsutbildningen. Hon har analyserat miljöpåverkan vid deponering av upplogad snö och kartlagt lämpliga platser i Gävle för nya snöhögar.