- 2015-12-15

Förste ingenjören fick fart på smålandssängen

Det är en utmaning att göra kvalitetssängar till ett bra pris som de flesta människor har råd att betala. I den tillverkningsprocessen behövs en ingenjör.

Magnus Söderberg är vd för Viking Beds i småländska Landsbro. Vid sidan av vd-rollen har han också varit produktionschef under två år. Det är svårt att fokusera på allt, säger Magnus.

– Jag försökte men lyckades inte, säger Magnus. Men när vår ingenjör kom i höstas kunde han på två månader genomföra förändringar i produktonen som jag försökt med under två år.

Viking Beds ingenjör kommer från ett större företag i en helt annan bransch, metallindustrin.

– Möbelbranschen skulle må gott av att få in kunskap från andra branscher, säger Magnus. Det var en tillfällighet att jag hittade min ingenjör. Med en blandning av kontakter och med hjälp av en lokal rekryteringsfirma kunde vi handplocka honom.

Vad har då ingenjören gjort för förändringsarbete?

Han har gått in i den dagliga styrningen och fått in en delaktighet genom att hålla personalen uppdaterad om vad som händer. Fast först kände de som arbetade en press på sig, de kände sig kontrollerade. Ingenjören fick berätta varför, ”jag vill veta vad ni gör så ni kan jobba smartare, inte fortare”.

– Vi har fått en helt annan lönsamhet på respektive produktionsenhet. Nu använder vi våra resurser på rätt sätt och har fått ett jämnare flöde i produktionen, avslutar Magnus.

Läs mer om Sveriges Ingenjörers arbete med "Den första ingenjören" här.

Ny topptrio i ingenjörernas förbundsstyrelse

2018-11-20

Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand valdes enhälligt om vid förbundets fullmäktigemöte på tisdagen. Samtidigt utsågs Per Norlander från Linköping och Sara Magnusson från Stockholm till ny 1:e respektive 2:e vice förbundsordförande.

Kompetensutveckling ger konkurrenskraftiga företag och attraktiva arbetsplatser

2018-11-08

Konjunkturen är fortsatt stark och kapacitetsutnyttjandet mycket högt i de ingenjörstäta företagen. Samtidigt satsar företagen allt mindre på kompetensutveckling av de anställda. Genomgående är bristen på teknisk kompetens och svårigheten att rekrytera rätt personal. Det är några av resultaten i Sveriges Ingenjörers nya konjunkturrapport.

Innovatörsduo bakom talldiesel belönas med Polhemspriset

2018-11-07

Från restprodukt i skogsindustrin till klimatsmart biobränsle. Lars Stigsson och Valeri Naydenov får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer för sin unika innovation för framställning av talldiesel som ger kraftigt minskad klimatpåverkan.

Korttidsarbete hjälper industrin

2018-10-26

DEBATT. Nyligen lämnade utredningen ett mer konkurrenskraftigt system för stöd vid korttidsarbete sitt delbetänkande till finansdepartementet. Vår uppmaning till nästa regering är tydlig: Lyssna på utredaren och lyssna på parterna inom industrin, skriver förhandlingschef Camilla Frankelius tillsammns med andra partsföreträdare inom industrin, på Di Debatt.

Gävle-ingenjör får pris för hållbar snöröjning

2018-10-24

28-åriga Lisa Johansson får Wimanska priset på 50 000 kronor av Sveriges Ingenjörer för bästa examensarbete på högskoleingenjörsutbildningen. Hon har analyserat miljöpåverkan vid deponering av upplogad snö och kartlagt lämpliga platser i Gävle för nya snöhögar.