Ny Teknik - 2013-09-10

Uppfinnare måste få ett bättre skydd

Det behövs ett skydd mot företag som i princip kan processa uppfinnare ända in i döden. Vårt rättssystem står inte emot internationella storföretags patentintrång. Därför behövs en patentombudsman - en ny myndighet tillsatt av regeringen. Det skriver Mats Olsson, ordförande Svenska Uppfinnareföreningen och Peter Larsson, samhällspolitisk direktör Sveriges Ingenjörer.

En liten äldre herre med kritvitt hår och pigga ögon, Béla Kásvai Simon, tog 1999 patent på sin ergonomiska stol. Idag finns stolen i flygplan och har till och med vunnit designpris av tidskriften Global Traveler USA. Men Simon har inte fått ett öre, inte ens ett ”tack”.
 
För den enskilde uppfinnaren som inte har uppbackning av ett företag är det näst intill omöjligt att hävda sig mot patentintrång. Simon hade koll på det rättsliga läget när han sökte sitt patent. Han är själv jur dr och expert inom skadeståndsrätt och internationella tvister, varför han skyddade sin produkt i såväl Sverige som Tyskland, England, Finland, Italien och Frankrike.
 
Han reagerade omedelbart när han upptäckte att ett företag sålde hans produkt. Trots detta blev han först ignorerad och när han hotade att gå till domstol blev svaret att företaget nog kommer orka processa längre än han.
 
Har du kommit på något bra ska du inte behöva gå lottlös, eller ägna återstoden av ditt liv åt rättsprocesser mot en företagskoloss med outtömliga resurser. Minimum av vad man kan begära av en stat är att den ska skydda sina medborgare. Vi menar att det behövs ett botemedel mot företag som i princip kan processa uppfinnare ända in i döden.
 
Som praktiskt fall på detta kan nämnas en tvist mellan gamla Televerket (nu Telia) som har en tvist med några uppfinnare, varav en avlidit. Tvisten har pågått i 30 år och är fortfarande inte avgjord.
 
Den som är rädd för risktagande gör klokt i att undvika patentbranschen. Det tar mycket tid utan att ge några garantier för framgång. Det kostar att leva medan man arbetar på sin uppfinning, det kostar att göra prototyper, det kostar att ansöka om patent. Vad sänder det för signal om alla dessa insatser sedan lättvindigt kan stjälas utan att det får konsekvenser?
 
Uppfinnaren och Polhemspristagaren Håkan Lans, som legat i processer sedan mitten på 1980-talet, har sagt att man egentligen borde låta bli att söka patent och istället hålla sin innovation hemlig och helt enkelt försöka tjäna så mycket som möjligt tills konkurrenterna lyckats plagiera produkten.
 
Visst är det ett pragmatiskt förhållningssätt, men en rättsstat borde rimligen ha högre ambitioner.
 
Vi föreslår därför att regeringen inrättar en patentombudsman – en ny myndighet som har det juridiska kunnandet och de ekonomiska musklerna för att värna entreprenörers, innovatörers och uppfinnares immateriella rättigheter.
 
Redan dess existens skulle få många företag som gjort patentintrång att dra sig för att hota med långa tvister. Det är en sak att hota en enskild person som satsat hela sin privatekonomi på sin uppfinning och det är en helt annan att ge sig på en statlig myndighet.
 
Patentombudsmannen skulle vara en tydlig signal att Sverige tänker fortsätta vara ett konkurrenskraftigt innovationsland. Ett land där teknisk utveckling ger jobb och tillväxt och där uppfinnare kan ägna sig åt att uppfinna.

Peter Larsson, samhällspolitisk direktör Sveriges Ingenjörer
Mats Olsson, ordförande Svenska Uppfinnareföreningen

Senaste nyheterna

Ny topptrio i ingenjörernas förbundsstyrelse

2018-11-20

Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand valdes enhälligt om vid förbundets fullmäktigemöte på tisdagen. Samtidigt utsågs Per Norlander från Linköping och Sara Magnusson från Stockholm till ny 1:e respektive 2:e vice förbundsordförande.

Kompetensutveckling ger konkurrenskraftiga företag och attraktiva arbetsplatser

2018-11-08

Konjunkturen är fortsatt stark och kapacitetsutnyttjandet mycket högt i de ingenjörstäta företagen. Samtidigt satsar företagen allt mindre på kompetensutveckling av de anställda. Genomgående är bristen på teknisk kompetens och svårigheten att rekrytera rätt personal. Det är några av resultaten i Sveriges Ingenjörers nya konjunkturrapport.

Innovatörsduo bakom talldiesel belönas med Polhemspriset

2018-11-07

Från restprodukt i skogsindustrin till klimatsmart biobränsle. Lars Stigsson och Valeri Naydenov får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer för sin unika innovation för framställning av talldiesel som ger kraftigt minskad klimatpåverkan.

Korttidsarbete hjälper industrin

2018-10-26

DEBATT. Nyligen lämnade utredningen ett mer konkurrenskraftigt system för stöd vid korttidsarbete sitt delbetänkande till finansdepartementet. Vår uppmaning till nästa regering är tydlig: Lyssna på utredaren och lyssna på parterna inom industrin, skriver förhandlingschef Camilla Frankelius tillsammns med andra partsföreträdare inom industrin, på Di Debatt.

Gävle-ingenjör får pris för hållbar snöröjning

2018-10-24

28-åriga Lisa Johansson får Wimanska priset på 50 000 kronor av Sveriges Ingenjörer för bästa examensarbete på högskoleingenjörsutbildningen. Hon har analyserat miljöpåverkan vid deponering av upplogad snö och kartlagt lämpliga platser i Gävle för nya snöhögar.